1300 Belgijos medikų pasisako prieš 5G

Firmus Medicus -

Belgijos gydytojai ir sveikatos priežiūros darbuotojai kreipėsi į vyriausybę dėl 5G diegimo

Belgijos sveikatos priežiūros darbuotojai pasisako prieš 5GApie 400 Belgijos gydytojų ir 900 sveikatos priežiūros darbuotojų reikalauja stabdyti 5G diegimą ir imtis visų reikalingų tyrimų, kad būtų išsiaiškintas galimas šio ryšio kenksmingumas.

Maždaug 400 gydytojų ir 900 sveikatos priežiūros darbuotojų Belgijoje pasirašė po atviru laišku vyriausybei,[1] ragindami juos būti atsargiems dėl „Proximus“ atliekamo naujos kartos mobiliojo ryšio, vadinamo 5G, diegimo. Šešių puslapių laiškas buvo pavadintas „Elektrosmogo apeliacija“.

Kovo pabaigoje „Proximus“[2] pranešė apie tai, jog pradeda testuoti savo naujos kartos ryšio „5G Light“ versiją 30-yje Belgijos savivaldybių. Laiško autoriai kritikavo tam pasirinktą laiką, kai vis dar nesustabdyta koronaviruso pandemija ir jos padariniai:

Nors tai gali būti paprasčiausias sutapimas, mums atrodo nepadoru, jog visa tai vyksta tuo metu, kai žmonės kovoja, norėdami įveikti žmogiškąją dramą, kuri liečia mus visus. Tuo pačiu metu vartotojų organizacijos greitai publikavo straipsnius, teigdamos, kad technologija nėra pavojinga.

Laiške primenama, kad pastaraisiais dešimtmečiais žmonės buvo vis labiau veikiami elektromagnetinės spinduliuotės, pradedant belaidžiais telefonais namuose ir baigiant dabartiniu sparčiuoju internetu, mobiliaisiais telefonais, metro veikiančiu WiFi ir t. t. Dabar drauge ateina 5G – arba, bent jau kol kas, savotiškas 4G + – kuris žada būti daug kartų galingesnis ir drauge leisti sėkmingai veikti daiktų internetui. Laiško autoriai sako:

Tačiau šios spinduliuotės saugumas niekada nebuvo įrodytas. Priešingai, daugėja įrodymų apie jos kenksmingumą. Be to, nuo 2011 m. PSO laiko, kad bevielių technologijų elektromagnetinė spinduliuotė gali būti kancerogeniška,[3] daugiausia dėl padidėjusios gliomų ir akustinių neuromų rizikos ilgalaikiams vartotojams.

Raginama laikytis atsargumo principo ir paskelbti 5G diegimo moratoriumą

5G ir saugumas

Laiške nurodoma, kaip diegiant šias technologijas iki šiol buvo ignoruojamas atsargumo principas.

Atsargumo principas[4] yra pripažinta strategija, leidžianti spręsti galimo pakenkimo klausimus, kai trūksta išsamių mokslinių žinių. Prieš imantis naujų inovacijų, kurios gali pasirodyti pavojingos, šis principas reikalauja būti atsargiems ir persvarstyti veiksmus.

Nustačius rimtos ir galbūt negrįžtamos žalos pavojų, neužtikrintumas neturėtų būti naudojamas kaip pretekstas atidėti aplinkos ir sveikatos apsaugos priemones.

Grupė laišką baigia ragindama vyriausybę:

  • laikytis atsargumo principo, kad būtų apsaugoti gyventojai, ypač vaikai, nėščios moterys ir pagyvenę žmonės;
  • paskelbti 5G diegimo moratoriumą laukiant poveikio sveikatai tyrimų;
  • didinti piliečių, ypač tėvų, paauglių ir nėščių moterų, informuotumą apie atsakingą belaidžio ryšio prietaisų naudojimą;
  • nustatyti tikrai apsaugančius spinduliuotės standartus;
  • sukurti stebėjimo centrą arba simptomų, susijusių su šio tipo spinduliuote, surašymo organizaciją.

Laiške teigiama:

Dėl naujausių įvykių padėtis dar labiau kelia nerimą, tačiau turėtume sutarti, kad jie taip pat gali tapti proga naujiems prabudimams ir pažangai prevencijos srityje, kuriai šiandien kaip niekad svarbu būti mūsų dėmesio centru.

5G diegimą organizavusi „Proximus“ dalinai sustabdė veiklą vienoje Belgijoje dalyje

Proximus 5GPo kilusio gyventojų nepasitenkinimo, „Proximus“ teko atidėti 5G ryšio diegimo planus Valonų Brabanto provincijoje.

„Proximus“ sustabdė 5G diegimą Valonų Brabanto provincijoje, po to, kai kovo mėnesio pabaigoje gyventojai pasipiktino sužinoję apie 5G ryšio įrengimą jų teritorijoje.[5] Provincijos gyventojai ne tik skundėsi, jog tokiam žingsniui pasirinktas nederamas laikas, bet ir piktinosi, kad nebuvo jokių išankstinių konsultacijų.

Kaip pranešama provincijos tinklalapyje,[6] kovo 31 d. savivaldybės taryba pareikalavo „Proximus“ sustabdyti 5G technologijos diegimą ir operatorius sutiko su jų reikalavimu. „Proximus“ taip pat įsipareigojo dalyvauti visuomenės informavimo posėdyje, kad paaiškintų piliečiams šį projektą.

Gyventojai buvo pakviesti dalyvauti viešose telekomunikacijų stebėtojo „IBPT“ konsultacijose dėl laikinojo 5G spektro lokalizavimo.[7] Savivaldybė teigia:[5]

Daugelis gyventojų yra susirūpinę dėl spinduliuotės poveikio sveikatai, bendrovė turėtų sugebėti suformuluoti tikslius atsakymus į teisėtus klausimus.

„Proximus“ paleistas „5G Light“ ryšys[8] turėjo apimti 30 Belgijos savivaldybių. Briuselis nepateko į šį sąrašą, kadangi naujasis ryšys peržengia šios vietovės nustatytą galimą spinduliuotės lygį.[9] Kol kas neaišku ar kitoms vietovėms taip pat pavyks sustabdyti 5G ryšį, tačiau daugybės gydytojų ir sveikatos priežiūros darbuotojų pasirašytas laiškas[1] sukėlė dar daugiau klausimų dėl šios naujos technologijos diegimo ir galimos žalos.

Apie autorių
Firmus Medicus
Firmus Medicus

Firmus Medicus - asociacijos „Firmus Medicus“ ir jos narių nuomonę atstovaujantis projektas. Jo tikslas - supažindinti svetainės lankytojus su Lietuvos ir pasaulio sveikatos naujienomis, mokslinių tyrimų duomenimis, studijomis, apžvalgomis bei komentarais.

Susisiekite su Firmus Medicus
Apie Firmus Medicus

Šaltiniai
Pamėk Mus Facebook'e