Dažiklis E110: saulėlydžio geltonasis FCF siejamas su odos ir skrandžio problemomis

Firmus Medicus -

E110 iš pradžių naudotas kaip tekstilės dažiklis ir tik vėliau pasitelktas maistui dažyti

E110 maisto dažiklisRekomenduojama vengti tokių maisto dažiklių kaip E110. Sheri Silver/Unsplash nuotrauka

Parduotuvių lentynos lūžte lūžta nuo įvairiausių maisto prekių, kurios vilioja pirkėjus dailiomis spalvomis. Tačiau daugybėje tokių maisto prekių galima rasti sintetinius dažiklius, kurie siejami su įvairia žala žmogaus sveikatai. Vienas iš jų yra saulėlydžio geltonasis FCF, dažniausiai žymimas kaip E110.

E110 yra sintetinis, iš naftos gaminamas maisto dažiklis, kuris padeda suteikti maisto produktams oranžinę-geltoną spalvą. Su juo susidurti galima itin dažnai, mat jis naudojamas gaiviesiems gėrimams, saldainiams, desertams, užkandžiams, konservuotiems vaisiams, padažams ir t. t.[1]. Verta paminėti, jog šios medžiagos būna ir kosmetikoje, prezervatyvuose bei vaistuose.

Saulėlydžio geltonasis FCF, kaip ir daugelis kitų sintetinių dažiklių, iš pradžių nebuvo skirtas maistui. Jis pirmą kartą buvo susintetintas XIX amžiuje ir buvo naudojamas kaip šilko ir vilnos dažiklis. Tik šeštajame dešimtmetyje jis buvo patvirtintas naudoti maisto produktuose Jungtinėse Valstijose ir nuo tada pamažu įsitvirtino daugelyje pasaulio šalių.

Šiandien E110 yra vienas iš dažniausiai naudojamų maisto dažiklių. Tačiau nepaisant jo populiarumo, vis netyla klausimai dėl šio priedo saugumo, o keli moksliniai tyrimai įrodė, kad jis gali turėti žalingą poveikį žmonių sveikatai. Tad geriausia, ką galite padaryti – tai vengti šio ir kitų sintetinių dažiklių.

Norint išvengti maisto dažiklių, svarbios dvi taisyklės: etikečių skaitymas ir sveika mityba

Natūralūs maisto produktaiGeriausia rinktis natūralius maisto produktus, o ne smarkiai perdirbtas prekes. Kateryna Hliznitsova/Unsplash nuotrauka

Žinoma, dairantis po parduotuvėse parduodamus produktus, gali kilti klausimų, kaip kuo rečiau susidurti su sintetinėmis, potencialiai žalingomis medžiagomis – juk atrodo, kad jų apstu visur. Visgi, nors neįmanoma išvengti visų maisto produktų, kuriuose yra įvairiausių E, etikečių skaitymas gali padėti smarkiai sumažinti suvartojamą maisto priedų kiekį.

Keli esminiai patarimai, kaip išvengti E110 ar kitų sintetinių maisto dažiklių:

  • Rinkitės pilnavertį maistą. Jau paruošti produktai, įvairūs nesveiki užkandžiai dažniausiai būna pilni įvairių sveikatai nenaudingų medžiagų. Geriau rinkitės šviežius vaisus ir daržoves, nesmulkintus grūdus, liesą mėsą ir panašius produktus.
  • Gaminkite patiekalus patys. Geriausia, ką galite padaryti, tai gaminti maistą nuo nulio ir taip kontroliuoti visus naudojamus ingredientus.
  • Skaitykite etiketes. Maisto pakuočių etiketėse būna surašytos visos konkrečiam produktui naudotos medžiagos. Tad tiesiog tikrinkite, ką dedate į savo pirkinių krepšelį ir taip išvengsite E110 ir kitų nepageidaujamų maisto priedų.
  • Rinkitės natūralias maisto dažymo priemones. Jeigu norite savo gaminamam maistui suteikti ryškesnę ar kiek kitokią spalvą, naudokite įvairius prieskonius ar daržoves, pasižyminčias dažomosiomis savybėmis. Tam tiks ciberžolė, burokėlių sultys ir panašiai.

Tiesa, svarbu įsidėmėti, jog ne visi maisto priedai yra kenksmingi. Kai kurie iš jų yra būtini, kad būtų užtikrintas ilgesnis maisto išsaugojimas ir saugumas. Todėl labai svarbu priimti pagrįstus sprendimus ir nebijoti tų priedų, kurie nėra kenksmingi.

Galima E110 žala apima alergijas, skrandžio sutrikimus, vaikų hiperaktyvumą

E110E110 naudojamas maistui ir gėrimams dažyti. Federicos Ariemmos/Unsplash nuotrauka

E110 žalos klausimas keliamas jau daug metų. Tačiau nepaisant vykstančių diskusijų ir atliekamų eksperimentų, šis maisto dažiklis vis tiek tebėra plačiai naudojamas, nes reikalingi papildomi išsamūs tyrimai, apimantys didesnes tiriamųjų grupes. Šiuo metu oficiali pozicija – saulėlydžio geltonasis FCF nėra genotoksiškas, kancerogeniškas ar toksiškas, jei vartojama itin nedideliais kiekiais. Tačiau tokie raminimai kelia rimtų abejonių dėl tos pačios priežasties, dėl kurios E110 vis dar nėra uždraustas – tam trūksta mokslinių įrodymų, o atlikant tyrimus su gyvūnais buvo aptikta toksiškumo įrodymų.

Visgi, kai kurioms šalims pakako jau esamų mokslinių tyrimų, jog E110 būtų uždraustas. Šis dažiklis buvo uždraustas Norvegijoje[2] ir Švedijoje[3], nes žinoma, kad E110 sukelia dilgėlinę, alergijas, nosies užgulimą, inkstų navikus, DNR pažeidimus, hiperaktyvumą, pilvo ir galvos skausmus, migreną, vėmimą, pykinimą, hormonų pokyčius. Tačiau Europos Sąjungos institucijos vis dar neskuba įvesti draudimų ir tebekartoja, jog ši medžiaga yra saugi naudoti.

Puikiai žinomame moksliniame žurnale „The Lancet“ buvo paskelbtas tyrimas, kurio metu nustatyta, kad vartojant dirbtinius maisto dažiklius, įskaitant ir E110, padidėjo vaikų hiperaktyvus elgesys[4]. Neigiamą poveikį vaikų elgesiui nustatė ir išsamią mokslinių tyrimų apžvalgą apie sintetinius dažiklius pateikę mokslininkai[5].

Beje, saulėlydžio geltonasis FCF taip pat gali turėti įtakos jau subrendusiam organizmui. Atlikus tyrimus su suaugusiomis pelėmis, išaiškėjo, kad joms vartojant didesnį E110 kiekį, sumažėjo pelių smegenų bendrasis tūris, taip pat sumažėjo neuronai, padidėjo nerimas ir dėl to pasikeitęs elgesys, atsirado erdvinės atminties praradimas[6].

Tyrimai su žuvimis atskleidė, kad kuo daugiau E110 gavo žuvų kiaušinėliai ir lervos, tuo didesnė buvo žala. Iš pradžių nebuvo pastebėta pokyčių, tačiau didinant dozę mažėjo lervų dydis, atsirado deformacijos, keitėsi širdies plakimas, o galiausiai embrionai išvis žuvo. Tad mokslinį tyrimą atlikę specialistai mano, jog tai yra tiesioginis įrodymas, kad E110 yra toksiškas vystymuisi[7].

Šis dažiklis gali būti genotoksiškas, t. y., gali pažeisti DNR. Tai buvo pastebėta atliekant įvairius tyrimus su pelėmis. Pavyzdžiui, viename tyrime saulėlydžio geltonasis FCF neigiamai paveikė kepenų ir inkstų funkcijas, pakeitė jų struktūrą[8]. O kitame tyrime taip pat pastebėtas galimas genotoksinis potencialas, nes buvo pastebėti įvairūs DNR pažeidimai pelių kepenyse[9].

Dažiklis E110 siejamas su alerginėmis reakcijomis. Žinoma, jos pasireiškia ne visiems žmonėms, tačiau Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) duomenimis, buvo gauta pranešimų apie žmonių alergines reakcijas į E110, įskaitant odos bėrimus ir astmos priepuolius[10]. Jis taip pat gali padidinti žarnyno uždegimo riziką[11].

Apie autorių
Firmus Medicus
Firmus Medicus

Firmus Medicus - asociacijos „Firmus Medicus“ ir jos narių nuomonę atstovaujantis projektas. Jo tikslas - supažindinti svetainės lankytojus su Lietuvos ir pasaulio sveikatos naujienomis, mokslinių tyrimų duomenimis, studijomis, apžvalgomis bei komentarais.

Susisiekite su Firmus Medicus
Apie Firmus Medicus

Šaltiniai
Pamėk Mus Facebook'e