E131 maisto dažiklis gali sukelti pykinimą, alergiją ir hiperaktyvumą

Firmus Medicus -

E131 maisto priedas naudojamas norint išgauti mėlyną spalvą, bet gali neigiamai veikti sveikatą

E131Maisto dažikliai padeda išgauti ryškias, įdomias spalvas. Natalie Chaney/Unsplash nuotrauka

Parduotuvių asortimentas išties vilioja pirkėjus įvairiais dar nematytais atspalviais, skoniais ir įpakavimais. Tačiau nepaisant to, kaip daugelį traukia ryškiaspalviai produktai, prieš renkantis prekes verta paskaityti etiketes. Juk gan didelė dalis tokių maisto produktų sukuriami pasitelkiant sintetinius dažus. O šie, deja, neretai gali sukelti įvairias nepageidaujamas reakcijas.

Vienas iš tokių dažiklių, apie kurių galimą žalą diskusijos netyla jau ne vienerius metus, yra E131. Šis maisto priedas kai kuriems žinomas kaip mėlynasis V.

Maisto dažiklis E131 pirmą kartą susintetintas septintojo dešimtmečio pabaigoje ir tai atliko Šveicarijos farmacijos kompanija. E131 greitai tirpsta vandenyje ir dabar yra naudojamas tam, kad produktams būtų suteikta ryškiai mėlyna ar violetinė spalva. Jis taip pat gali būti derinamas su tartrazinu (E102) arba chinolino geltonuoju (E104), taip sukuriant žalią atspalvį.

Patent mėlynasis V gaminamas sintezės būdu iš akmens anglių deguto. Šis dažiklis, kaip ir kiti dabar plačiai naudojami sintetiniai maisto dažai, iš pradžių buvo pasitelkiamas ne maistui, o norint nudažyti įvairią tekstilę. Bet dėl ryškios spalvos, puikaus išsilaikymo įvairioje temperatūroje, šis dažiklis pradėtas naudoti maisto pramonėje.

E131 pasitelkiamas norint nudažyti įvairius gėrimus ir kuriant margučiams skirtus dažus. Jis taip pat neretai naudojamas gaminant įvairius perdirbtus produktus, įskaitant saldainius, pyragaičius, ledus, kramtomąją gumą, želę, maisto dekoracijas ir panašiai. Tiesa, tokį dažiklį mėgstama naudoti ir kitu tikslu, t. y., atliekant limfinių liaukų vaizdavimą (limfografiją).

Deja, nepaisant to, jog šis dažiklis vis dar naudojamas daugelyje šalių, kai kurie ekspertai perspėja, kad šis sintetinis dažiklis gali daryti neigiamą įtaką žmogaus organizmui ir jo geriausia vengti. Europos sąjungos nustatyta saugi E131 paros norma siekia 15 mg/kg, tačiau tokie apskaičiavimai vis tiek kelia diskusijas ir nerimą. Nustatytų normų skeptikai mano, jog nėra saugios kenksmingų dažiklių dozės ir žala sveikatai gali būti patiriama net vartojant mažais kiekiais[1]. Be to, visada išlieka rizika, jog skirtingus maisto produktus įsigiję pirkėjai vis tiek peržengs šias oficialias normas.

Galima E131 žala kai kurioms šalims pasirodė pakankamai rimta, kad uždraustų šį maisto dažiklį

Kalbos apie galimą E131 žalą žmogaus sveikatai netyla todėl, jog laikui bėgant atsiranda vis daugiau tyrimų ar pavienių atvejų, kurie fiksuoja nepageidaujamus šalutinius poveikius ar rimtą žalą sveikatai. Pavyzdžiui, nors šis dažiklis naudojamas atliekant limfografiją, procedūros metu buvo užfiksuotos kelios sunkios anafilakcinės reakcijos[2].

O kalbant apie E131 maiste, reikia įsidėmėti, jog šis dažiklis veikia kaip histamino išlaisvintojas. Dažikliui jungiantis su žmogaus baltymais, gali suaktyvėti alergijos, atsirasti astmos priepuoliai[3]. Negana to, kai kurie ekspertai mano, kad šis maisto priedas gali padidinti vėžio tikimybę[4].

Dažiklio E131 naudojimas gali sukelti dilgėlinę, virškinimo trakto sutrikimus ir net anafilaksinį šoką. Be to, priedas E131 netinkamas žmonėms, kurie alergiški aspirinui[5]. Kaip ir daugelis kitų sintetinių maisto dažų, jis taip pat žinomas kaip sukeliantis vaikų hiperaktyvumą, todėl jo neturėtų vartoti mažamečiai. 

Šis dažiklis yra uždraustas kai kuriose šalyse, nes buvo atsižvelgta į mokslinius įrodymus apie kancerogeninį poveikį ir vaikų hiperaktyvumo iššaukimą. E131 negalima naudoti:

  • Kanadoje,
  • Australijoje,
  • Naujojoje Zelandijoje,
  • JAV,
  • Norvegijoje.

Deja, Europos sąjunga vis dar nepripažįsta E131 kaip pernelyg žmogui pavojingo dažiklio, tad jis ir toliau naudojamas tiek Lietuvoje, tiek ir kitose ES šalyse.

E131 maisto priedasKai kurie maisto dažikliai gali sukelti nepageidaujamų reakcijų. David Holifield/Unsplash nuotrauka

Sintetinius maisto dažiklius galima keisti natūraliomis alternatyvomis

Verta paminėti, kad maisto produktų gamintojai mėgsta sintetinius maisto dažiklius, nes jie padeda sukurti patrauklesnes prekes ir ilgai išlaiko estetinę išvaizdą. Kalbant apie E131, šis dažiklis tapo mėgiamas dėl itin sodrios mėlynos spalvos, kuri sukuriama net esant mažai jo koncentracijai. Tiesa, šis maisto priedas gan greitai blunka veikiamas šviesos ir todėl nėra toks populiarus kaip dalis kitų maistinių dažų.

Visgi, nepaisant visų perspėjimų ir nesibaigiančių diskusijų apie maisto priedų saugumą, įvairūs E vis dar plačiai naudojami maisto gamyboje. Būtent todėl yra labai svarbu skaityti etiketes.

O norėdami gaminti įvairių spalvų maistą patys, galite tam pasitelkti natūralius produktus. Natūraliais maisto dažais gali tapti įvairiausi daiktai:

  • ciberžolė padės išgauti ryškiai geltoną spalvą,
  • džiovintų burokėlių milteliai padės sukurti raudoną spalvą,
  • karamelė leis sukurti įvairius įdomius atspalvius, įskaitant aukso rudumo ar gilią gintaro spalvą,
  • malta paprika suteiks raudoną ar rausvai oranžinę spalvą.

Nors natūralūs maisto dažikliai savo stabilumu ir intensyvumu skiriasi nuo sintetinių, tačiau jie yra saugūs naudoti ir nekenkia sveikatai. O tai yra kur kas svarbiau nei šiek tiek ryškesnės maisto spalvos.

Apie autorių
Firmus Medicus
Firmus Medicus

Firmus Medicus - asociacijos „Firmus Medicus“ ir jos narių nuomonę atstovaujantis projektas. Jo tikslas - supažindinti svetainės lankytojus su Lietuvos ir pasaulio sveikatos naujienomis, mokslinių tyrimų duomenimis, studijomis, apžvalgomis bei komentarais.

Susisiekite su Firmus Medicus
Apie Firmus Medicus

Šaltiniai
Pamėk Mus Facebook'e