Geltonasis 2G dažiklis (E107): pavojingas jautriems aspirinui, sergantiems astma ir vaikams
E107 poveikis sveikatai: gali sukelti hiperaktyvumą, alergizuoti ar net padidinti vėžio riziką
Geltonasis 2G naudojamas konditerijoje ir kitose maisto pramonės šakose. An_vision/Unsplash nuotrauka
Kiekvieną dieną maitinantis iš parduotuvių įsigytais maisto produktais ar net vartojant vaistinius preparatus susiduriame su įvairiomis medžiagomis, kurių poveikis sveikatai kelia rimtų klausimų. Taip yra ir su E107, kuris dar žinomas kaip geltonasis 2G. Jau ne vienerius metus kalbama apie galimą šio sintetinio dažiklio poveikį sveikatai, tačiau ilgalaikių tyrimų vis dar itin trūksta[1]. Būtent dėl išsamių mokslinių eksperimentų trūkumo E107 ir toliau yra legaliai naudojamas daugelyje valstybių,[2] tačiau jo patariama vengti ar vartoti tik itin mažais kiekiais.
Nors tyrimų yra itin nedaug, kai kurie iš jų susiejo geltonąjį 2G su įvairiomis sveikatos problemomis. Tarp jų yra ir hiperaktyvumas, alergijos ir astma[3]. Be to, nors teigiama, kad maži dažiklio kiekiai neturi įtakos žmogaus organizmui, Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra (IARC) klasifikavo E107 kaip galimą kancerogeną žmonėms. Keli tyrimai su pelėmis taip pat parodė, jog geltonasis 2G sukėlė DNR pažeidimus ir padidino vėžio riziką[4][5].
E107 sudėtyje yra medžiagos, vadinamos 4-metilimidazolu (4-MEI), o jis žinomas kaip gyvūnų kancerogenas[6]. Nors manoma, kad 4-MEI kiekis E107 sudėtyje yra gan mažas, kai kurie atlikti moksliniai eksperimentai parodė, jog net nedideli tokios medžiagos kiekiai gali padidinti vėžio riziką.
Geltonasis 2G gali sukelti ryškesnes nepageidaujamas reakcijas žmonėms, kurie yra jautrūs tam tikriems maisto priedams, serga astma ar kokia nors alergija[7]. Iš alergenų labiausiai perspėjami aspirinui jautrūs žmonės. Netgi buvo užfiksuotas nelaimingas atsitikimas, kai pacientas patyrė anafilaksinį šoką dėl maisto, kuriame buvo E107 dažiklio[8]. Nors tokia stipri reakcija yra retenybė, tačiau tai vis tiek parodo, jog geltonasis 2G nėra toks nekaltas ir visiškai saugus vartoti.
Negana to, E107 siejamas su padidėjusiu vaikų hiperaktyvumu[9][10]. Būtent todėl specialistai ragina neduoti mažamečiams maisto produktų, kuriuose yra šis ar kiti sintetiniai dažikliai, tokie kaip dažiklis E102 ir dažiklis E104. Kai kurie tėvai mano, jog nieko nenutiks, jei vaikas gaus tik mažą dozę nerekomenduojamos medžiagos. Tačiau vartotojų gynimo grupės ir kai kurie ekspertai teigia, kad net ir nedidelės dažiklių dozės gali būti kenksmingos sveikatai.
Deja, dar 2007 metais Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) peržiūrėjo E107 saugą ir padarė išvadą, kad dabartiniai jo naudojimo lygiai nekelia didelio susirūpinimo. Tokių išvadų prieita remiantis pasenusiais tyrimais ir neatsižvelgiant į galimą ilgalaikę žalą, todėl daugelis kritikavo EFSA sprendimą, o diskusijos, jog dažiklis turėtų būti uždraustas, netyla iki šiol. Tad nors E107 yra legalus ir naudojamas Lietuvoje parduodamuose produktuose, visgi rekomenduojama vengti tokių produktų arba jų vartoti kuo mažiau.
Dažiklis E107 draudžiamas naudoti Norvegijoje, Švedijoje ir keliose kitose šalyse
Geltonasis 2G buvo sukurtas XIX amžiaus pabaigoje. Sintetinis azodažiklis iš pradžių buvo skirtas tekstilės dažymui ir tik po to užkariavo maisto pramonę. Dabar E107 naudojamas kone visur: jo būna įvairiuose gėrimuose, konditerijos gaminiuose, kosmetikoje. Šis dažiklis netgi pasitelkiamas norint nudažyti vaistus, kadangi padeda išgauti geltoną spalvą.
E107 naudojamas net ir farmacijoje. Alexanderio Grey/Unsplash nuotrauka
E107 yra gan populiarus daugelyje šalių, nors galima pasidžiaugti, kad pamažu jo naudojimas vis mažėja ir vis garsiau kalbama apie poveikį žmogaus sveikatai. Deja, Europos Sąjungoje E107 dažiklis vis dar leidžiamas, nors negalima viršyti 150 mg/kg.
Visgi, kai kurios šalys jau spėjo uždrausti šį sintetinį dažiklį net nelaukdamos, kol tai padarys visas likęs pasaulis. Dažiklis E107 draudžiamas[11]:
- Austrijoje,
- Norvegijoje,
- Švedijoje,
- Jungtinėje Karalystėje,
- Šveicarijoje,
- Japonijoje,
- JAV.
Natūralūs maisto produktai gali pakeisti E107, E104 ir kitus sintetinius dažiklius
Dažiklis E107 naudojamas gėrimų gamyboje. Pâmelos Limos/Unsplash nuotrauka
Svarbu suvokti, jog sintetiniai dažikliai turi daug natūralių pakaitalų, kurie taip pat gali padėti išgauti norimą spalvą. Žinoma, maisto pramonės atstovai gali mėginti kartoti, kad E107 yra nepakeičiamas, nes sintetinis dažiklis yra bekvapis, beskonis ir daug ilgiau išsilaiko. Tačiau kai kalba pasisuka apie sveikatą, veikiausiai didžioji dalis žmonių mieliau rinktųsi natūralesnį, bet galbūt ne tokios ryškios spalvos produktą, nei kasdien sau kenktų sintetinėmis medžiagomis.
Saugūs ar net sveikatai teigiamą poveikį darantys E107 pakaitalai gali būti šie:
- Paprika. Sumalus raudonąją papriką galima gauti natūralų raudoną pigmentą. Paprikos milteliai yra dūminio, saldaus skonio ir dažniausiai naudojami kaip prieskonis vengrų ir ispanų virtuvėje. Paprika gali būti naudojama norint suteikti geltoną ar raudoną spalvą tokiems maisto produktams kaip vištienos, žuvies, bulvių patiekalai.
- Anatas. Iš urlijos medžio sėklų gaunamas natūralus oranžinės-raudonos spalvos pigmentas. Jis yra švelnaus skonio ir dažniausiai naudojamas Lotynų Amerikos ir Karibų jūros virtuvėje. Anatas gali būti naudojamas suteikti geltoną spalvą tokiems maisto produktams kaip sviestas, margarinas ar sūris.
- Ciberžolė. Iš ciberžolės augalo šaknies gaunamas natūralus geltonas pigmentas. Ciberžolė dažniausiai naudojama kario patiekaluose ir turi priešuždegiminių savybių, tad yra naudinga žmogaus organizmui. Ciberžolė gali būti naudojama norint suteikti geltoną spalvą tokiems produktams kaip garstyčios, padažai ir užpilai.
- Šafranas. Tai yra dar vienas natūralus geltonas pigmentas, galintis pakeisti dirbtinius dažiklius. Jis turi ryškų skonį ir aromatą ir dažniausiai naudojamas Viduržemio jūros regiono ir Artimųjų Rytų virtuvėje. Šafranas gali būti naudojamas ryžių patiekalams, sriuboms, troškiniams ir suteikia jiems ryškiai geltoną spalvą.
Nors šie produktai turi savitą skonį ar kvapą, tačiau juos galima pritaikyti skirtingiems maisto produktams. Be to, jie ne tik suteikia norimą spalvą, bet ir kai kuriais atvejais yra naudingi sveikatai. O tuo tarpu E107 nors ir yra patogus naudoti maisto pramonėje bei suteikia ilgai išliekančią spalvą, jo reikėtų vengti, kaip ir kitų sintetinių dažiklių, žinomų dėl galimo neigiamo poveikio žmogaus organizmui.
- ^ Healthy Food Near Me. E107 Yellow 2G. Healthy Food Near Me.
- ^ PubMed. Yellow 2G. PubMed.
- ^ Whole Kids. Everything you Need to Know About Food Additives. Whole Kids.
- ^ Carolina Soares Horta de Souza, Joan Marie Chapman, et. al. Genotoxic and cytotoxic potential of food azodyes: preclinical safety assessment using the in vivo micronucleus assay. Brazilian Journal of Development.
- ^ Esra Kus, Halil Erhan Eroglu. Genotoxic and cytotoxic effects of Sunset Yellow and Brilliant Blue, colorant food additives, on human blood lymphocytes. Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences.
- ^ OEHHA. 4-Methylimidazole (4-MEI) A Fact Sheet. OEHHA.
- ^ Petra Amchova, Hana Kotolova, Jana Ruda-Kucerova. Health safety issues of synthetic food colorants. Regulatory Toxicology and Pharmacology.
- ^ J J Trautlein, W J Mann. Anaphylactic shock caused by yellow dye (FD & C No. 5 and FD & C No. 6) in an enema (case report). Annals of Allergy.
- ^ Mitchell A. Cheeseman. Artificial Food Color Additives and Child Behavior. Environmental Health Perspectives.
- ^ Donna McCann, Angelina Barrett, et. al. Food additives and hyperactive behaviour in 3-year-old and 8/9-year-old children in the community: a randomised, double-blinded, placebo-controlled trial. Lancet.
- ^ Health Knight. Yellow 2G (E107) – Overview, Uses, Side Effects & More. Health Knight.