Mokslininkai įvairiuose šokolado gaminiuose aptiko švino ir kadmio

Firmus Medicus -

Įvairiuose JAV šokoladuose rastas padidėjęs sunkiųjų metalų kiekis

Šokolado sudėtisŠokolado gaminiuose buvo rastos pavojingos medžiagos. Jessica Loaiza/Unsplash nuotrauka

Valgant šokoladą, daugelis veikiausiai net nepagalvoja, jog jame gali būti žmogui pavojingų medžiagų. Tačiau naujausi JAV duomenys rodo, kad net trečdalyje ištirtų šokolado gaminių buvo aptiktas padidėjęs sunkiųjų metalų, ypač švino ir kadmio, kiekis. Jei tokie sunkieji metalai yra vartojami dideliais kiekiais, jie gali sukelti įvairias rimtas sveikatos problemas: nervų sistemos sutrikimus, inkstų pažeidimus, slopinti imuninę sistemą ir pan. Nuo sunkiųjų metalų labiausiai pažeidžiamos tokios jautrios žmonių grupės kaip maži vaikai ir nėščios moterys.

Mokslininkų komanda iš viso ištyrė 48 įvairių gamintojų produktus ir net 16 iš jų buvo rasta galimai kenksmingų metalų. Šokolado produktai priklausė septynioms kategorijoms:

  • kakavos milteliai,
  • šokolado drožlės,
  • pieninio šokolado plytelės,
  • juodojo šokolado plytelės,
  • mišiniai pyragaičiams, šokoladiniam pyragui ir karštam šokoladui[1].

Kai kurie žmonės gali pagalvoti, jog kenksmingos medžiagos buvo rastos tik nežinomuose, itin pigiuose produktuose. Tačiau tyrime dalyvavo ir gerai žinomi, itin populiarūs prekių ženklai. Be to, per didelis metalo kiekis buvo rastas skirtinguose šokolado gaminiuose ir skirtingų prekės ženklų produktuose. Vienintelė kategorija, kurioje metalo kiekis buvo mažesnis, buvo pieninio šokolado plytelės. Taip veikiausiai nutiko dėl to, jog joms būdingas mažesnis kakavos sausųjų medžiagų kiekis.

Atlikę naują bandymų ciklą ekspertai priėjo tokių išvadų:

  • Juodasis šokoladas: 85 % kakavos turintys produktai, buvo vieni saugiausių, tačiau tokiuose šokoladuose, kuriuose buvo 70 % kakavos, švino kiekis viršijo rekomenduojamą normą.
  • Pieniškas šokoladas: Paprastai pieniškame šokolade sunkiųjų metalų būna mažiau nei juodajame šokolade. Visuose tyrime dalyvavusiuose pieniniuose šokoladuose leisti sunkiųjų metalų riba nebuvo viršyta.
  • Šokolado traškučiai: Iš 12 tirtų produktų tik dviejuose pusiau saldaus šokolado drožlėse buvo užfiksuotas per didelis švino kiekis.
  • Kakavos milteliai: tyrimai parodė, kad tik keliuose produktuose švino kiekis buvo padidėjęs.
  • Karšto šokolado mišiniai: 4 iš 6 tirtų mišinių viršijo leistiną švino kiekį, o labiausiai išsiskyrė pieno ir šokolado skonio karštos kakavos mišinys.
  • Pyragaičių ir tortų mišiniai: Tik keliuose produktuose švino kiekis viršijo rekomenduojamą ribą.

Visame pasaulyje žinomas „Hershey“ prekės ženklas raginamas pradėti pokyčius

ŠokoladasŠokolade neturėtų būti sunkiųjų metalų, tačiau naujausi duomenys atskleidė priešingą realybę. Merve Aydın/Unsplash nuotrauka

Verta pažymėti, kad nerimas dėl šokolado gaminių buvo pasėtas ir praėjusiais metais. Gruodžio mėnesį buvo atliktas tyrimas, kuriame iš 28 tirtų juodojo šokolado plytelių 23 buvo rastas didelis švino arba kadmio kiekis. Kai kurie iš ankstesniame tyrime dalyvavusių batonėlių priklausė visame pasaulyje garsiam „Hershey“ prekės ženklui.

Tyrėjų komandos maisto politikos direktorius Brianas Ronholmas atkreipė dėmesį į šį garsų šokolado pramonės vardą, siūlydamas jiems įsipareigoti padaryti savo šokoladą saugesnį. Tačiau kitiems gamintojams pranešime nebuvo taikomi tokie patys standartai. Reaguodamas į šiuos nuogąstavimus, kompanijos vyriausiasis finansininkas Steve'as Voskuilas kovo mėn. paminėjo, kad bendrovė siekia sumažinti šių sunkiųjų metalų kiekį[2].

Tiesa, jis pabrėžė, kad tokie metalai yra natūraliai dirvožemyje esantys elementai. Jis taip pat pridūrė pridūrė, kad norėtų juos visiškai išnaikinti. Tyrimas pažymėjo, kad ankstesnė peticija, raginanti „Hershey“ sumažinti sunkiųjų metalų kiekį šokoladiniuose saldainiuose, surinko daugiau kaip 75 000 parašų. Pelno nesiekianti organizacija vėl teikia kitą peticiją šokolado milžinei, tikėdamasi, kad tai paskatins kuo greitesnius pokyčius.

Reaguodama į šias išvadas, „Hershey“ nukreipė užklausas į Nacionalinę konditerių asociaciją. Tačiau komentuodamas šį klausimą asociacijos atstovas spaudai Christopheris Gindlespergeris pareiškė, kad šokoladą ir kakavą valgyti saugu ir jais galima mėgautis kaip skanėstais, kaip tai buvo daroma šimtmečius. Panašu, jog jam sunkiųjų metalų peržengimas nepasirodė pakankamai rimta problema.

Sunkieji metalai gali sukelti rimtų sveikatos problemų

Šokolado gamybaŠokoladas nebūtų su kenksmingomis medžiagomis, jei jį gaminant būtų naudojami saugūs ingredientai ir pasitelkiamos tinkamos technologijos. Pablo Merchán Montes/Unsplash nuotrauka

Visgi negalima sakyti, kad tyrimų metu rastas per didelis sunkiųjų metalų kiekis nieko nereiškia. Šokolado pramonės atstovai turėtų susirūpinti savo produktų saugumu.

James E. Rogers, tyrėjų komandos iš „Consumer Reports“ direktorius ir laikinai einantis produktų saugos tyrimų vadovo pareigas, teigia, kad kiekviename jų ištirtame produkte buvo aptiktini švino ir kadmio kiekiai. Tačiau jis taip pat pridūrė, kad kiekvienoje šokolado gaminių kategorijoje yra saugesnių pasirinkimų. Taigi, vartotojai turų išlikti budrūs ir informuoti apie savo vartojamus produktus.

Sunkiųjų metalų, tokių kaip švinas, kadmis ir gyvsidabris, natūraliai galima rasti įvairiuose maisto produktuose. Pavyzdžiui, gyvsidabrio dažnai aptinkama kai kuriose žuvyse, špinatuose gali būti kadmio, o morkose, saldžiosiose bulvėse ir net kai kuriuose geriamojo vandens produktuose gali būti švino pėdsakų[3].

„Consumer Reports“ daugiausia dėmesio skiria produktų bandymams ir vartotojų apsaugai. Sunkieji metalai kelia didelį pavojų sveikatai. Ypač pažeidžiami vaikai ir nėščios moterys. Dėl poveikio gali būti pažeistos smegenys ir nervų sistema, dėl to gali vėluoti vystymasis, atsirasti mokymosi ir elgesio problemų. Tačiau rizika kyla ne tik šioms grupėms.

Reguliarus švino poveikis suaugusiesiems gali sukelti daugybę sveikatos problemų, pradedant imuninės sistemos slopinimu ir baigiant reprodukcinėmis komplikacijomis bei hipertenzija. Tyrėjai naudoja Kalifornijos rekomendacijas dėl didžiausių leistinų švino ir kadmio dozių lygių, laikydama jas griežtomis ir apsaugančiomis.

Sunkieji metalai šokolado gaminiuose atsiranda dėl naudojamų metodikų ir netinkamo dirvožemio

Kaip sunkieji metalai galėjo atsidurti šokolado gaminiuose? Problema slypi kakavos augaluose, kurie gali absorbuoti kadmį tiesiai iš dirvožemio. Kita vertus, švinas dažnai patenka po derliaus nuėmimo, nusėdęs ant kakavos pupelių. Abiejų metalų yra kakavos sausosiose medžiagose, kurios kartu su kakavos sviestu sudaro kakavą. Tai reiškia, kad tokiuose produktuose kaip juodasis šokoladas ir kakavos milteliai, kuriuose gausu kakavos sausųjų medžiagų, paprastai būna didesnė šių metalų koncentracija.

Siekdami išspręsti šias problemas, ekspertai paragino gamintojus sumažinti sunkiųjų metalų kiekį savo gaminiuose. Tai apima šokolado įsigijimą iš vietovių, kuriose kadmio kiekis dirvožemyje yra mažas, ir kakavos derliaus nuėmimo, perdirbimo ir valymo metodikų tobulinimą.

Nors labai svarbu būti atsargiems dėl sunkiųjų metalų vartojimo, tai nebūtinai reiškia, kad reikia visiškai vengti šokolado. Pažeidžiamoms grupėms, pavyzdžiui, vaikams ir nėščioms moterims, juodojo šokolado reikėtų vartoti minimaliai. Jei vartojamas, geriausia, kad tai būtų tas, kuriame yra mažai sunkiųjų metalų[4].

Nors pieniškas šokoladas yra saugesnė alternatyva, juo vis tiek reikėtų mėgautis saikingai. Tačiau šokoladas daugeliui teikia džiaugsmą, tad labai svarbu būti informuotiems ir pasirinkti saugų vartojimą. Tai yra svarbus atidumo klausimas, kalbant aie įvairius maisto produktus. Šokoladas ėnra vienintelis maisto produktas, kuris gali būti pavojingas.

Apie autorių
Firmus Medicus
Firmus Medicus

Firmus Medicus - asociacijos „Firmus Medicus“ ir jos narių nuomonę atstovaujantis projektas. Jo tikslas - supažindinti svetainės lankytojus su Lietuvos ir pasaulio sveikatos naujienomis, mokslinių tyrimų duomenimis, studijomis, apžvalgomis bei komentarais.

Susisiekite su Firmus Medicus
Apie Firmus Medicus

Šaltiniai
Pamėk Mus Facebook'e