Produktų šaldymas ir atitirpinimas: kaip tai atlikti ir kiek laiko galima laikyti šaldiklyje

Firmus Medicus -

Šaldymas padeda nešvaistyti maisto

Užšaldymas yra vienas iš geriausių būdų prailginti kai kurių maisto produktų galiojimo laiką ir kovoti su maisto švaistymu. Scott Rodgerson/Unsplash nuotrauka

Maisto likučių, įvairių maisto produktų šaldymas yra bene geriausia išeitis, norint prailginti jų galiojimo laiką ir drauge kovoti su maisto švaistymu. Tačiau svarbu laikytis tam tikrų užšaldymo taisyklių, nes netinkamai užšaldant ar per ilgai laikant produktus, vėliau juos atitirpinus gali laukti nemaloni staigmena. „LG Electronics“ (LG) atskleidžia svarbius faktus apie produktų užšaldymą ir atitirpinimą, kurie turėtų padėti užtikrinti, kad net ir po kelių savaičių ar mėnesių iš šaldiklio ištrauktas maistas vis dar bus skanus ir tinkamas vartoti.

Pirmiausia, prieš pradėdami šaldyti šios vasaros produktus, įvertinkite, ar šaldiklyje yra vietos. Peržiūrėkite jame esančius produktus, kurie šaldiklyje užsibuvo per ilgai, būtų saugiau išmesti.

Kai norėsite pradėti šaldyti produktus, pasirūpinkite uždaromomis dėžutėmis, įvairių dydžių šaldymo maišeliais, stipria folija ir žymekliu, kad galėtumėte pažymėti, kada maistas buvo įdėtas į šaldiklį. Užrašydami datas išvengsite spėliojimų. Tai taip pat padeda laikytis taisyklės „ką pirmą įdedu, pirmą ir išimu“, kad pirmiausia sunaudotumėte senesnius maisto produktus.

Jei reikia greitai užšaldyti, pavyzdžiui, naminius ledus ar kitus produktus, įsitikinkite, kad šaldytuve yra „Express Freeze“ funkcija. Ją įjungus, šaldiklis užšaldo produktus per labai trumpą laiką.

LedaiJei reikia greitai užšaldyti naminius ledus ar kitus produktus, įsitikinkite, kad šaldytuve yra „Express Freeze“ funkcija. Lindsay Moe/Unsplash nuotrauka

Šaldant produktus svarbu laikytis tam tikrų taisyklių

Žalia mėsa ir jūros gėrybės – jei mėsos ir jūros gėrybių neketinate naudoti iš karto, svarbu šiuos produktus šaldytuve laikyti ne ilgiau kaip keturias dienas, kad jie neprarastų vitaminų ir kitų vertingų maistinių medžiagų, taip pat kad juose nesusidarytų kenksmingų bakterijų.

Kaip užšaldyti? Jei norite užšaldyti šviežią mėsą ar jūros gėrybes, rekomenduojama mėsą išimti iš pakuotės ir sudėti į sandarią plėvelę, kepimo popierių arba įdėti į specialų šaldymo maišelį. Taip mėsa šaldiklyje išliks sultinga ir ilgiau išsilaikys.

Laikymas. Šviežia, termiškai neapdorota jautiena šaldiklyje gali būti laikoma 3–4 mėnesius, termiškai neapdorota vištiena – 9–12 mėnesių, o termiškai neapdorotos jūros gėrybės – 3–12 mėnesių.

MėsaJei mėsos ir jūros gėrybių neketinate naudoti iš karto, svarbu šiuos produktus šaldytuve laikyti ne ilgiau kaip keturias dienas. Victoria Shes/Unsplash nuotrauka

Vaisių ir daržovių šaldymas

Kaip užšaldyti vaisius? Prieš sudėdami į dėžutes ar maišelius, nuplaukite juos ir leiskite visiškai išdžiūti. Priklausomai nuo to, kaip juos naudosite vėliau, didesnius vaisius galite supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais, tačiau mažesnes uogas palikite sveikas.

Kaip užšaldyti daržoves? Nuplaukite ir paruoškite daržoves taip, kaip ir vartojimui, pavyzdžiui, susmulkinkite morkas arba supjaustykite brokolius žiedynais, ir leiskite daržovėms visiškai išdžiūti. Kad daržovės būtų optimalaus skonio, išvirkite jas al dente (kad liktų kietokos), leiskite joms visiškai atvėsti ir sudėkite į šaldymo indą.

Laikymas. Švieži vaisiai ir daržovės šaldiklyje gali išsilaikyti nuo 8 iki 12 mėnesių, tačiau vėliau jų skonis gali pablogėti.

Švieži vaisiai ir daržovės šaldiklyje gali išsilaikyti nuo 8 iki 12 mėnesių, tačiau vėliau jų skonis gali pablogėti. Sharon Pittaway/Unsplash nuotrauka

Duonos gaminių šaldymas

Kaip užšaldyti? Parduotuvėje pirktą duoną galite laikyti originalioje pakuotėje. Jei duona yra naminė arba pirkta kepykloje, įsitikinkite, kad ji visiškai atvėso ir tada suvyniokite į foliją, kad ji išliktų šviežia.

Laikymas. Parduotuvėje pirktą duoną galima laikyti iki 3 mėnesių, o naminę – iki 6 mėnesių. Jei laikysite ilgiau, duona gali padžiūti.

Maisto likučių arba pagaminto maisto šaldymas

Iš anksto paruoštus patiekalus ir maisto likučius galima užšaldyti ir mėgautis jais vėliau.

Kaip užšaldyti? Įsitikinkite, kad maistas visiškai atvėso ant stalo (ne ilgiau kaip dvi valandas) arba šaldytuve, įdėkite jį į šaldymui tinkamą indą ar maišelį ir sandariai uždarykite. Dėdami karštą maistą tiesiai į šaldiklį, galite padidinti šaldiklio temperatūrą ir iš dalies atitirpinti tai, kas jame yra.

Laikymas. Virtos mėsos ar vištienos likučius šaldiklyje galima laikyti nuo 2 iki 6 mėnesių. Kiaušinių turinčius apkepus geriausia suvalgyti per 2–3 mėnesius.

Svarbu tinkamai atitirpinti maistą

Kai kuriais atvejais šaldytus maisto produktus galima naudoti tiesiai iš šaldiklio, pavyzdžiui, šaldytas uogas, kurias galite iš karto įdėti į trintuvą. Tačiau kitais atvejais prieš ruošdami maistą, ypač žalią mėsą, turite iš anksto susiplanuoti ir maistą tinkamai atitirpinti bei atšildyti.

Šaldytas uogas galite iš karto įdėti į trintuvą. Devin Rajaram/Unsplash nuotrauka

Atitirpinimas šaldytuve: geriausia produktą atitirpinti įdėjus į šaldytuvą, tačiau tai užtruks ilgiau – mėsai atitirpinti prireiks maždaug 24 valandų. Atitirpinę galite vėl užšaldyti, tačiau tuomet gali nukentėti kokybė. Atšildymas šaltame vandenyje yra greitesnis, bet reikalauja daugiau dėmesio.

Prieš dėdami produktus į vėsų vandenį, įsitikinkite, kad maistas yra sandariame maišelyje, kad į jį nepatektų vandens. Panardinkite maišelį į šaltą vandenį ir kas 30 minučių vandenį keiskite.

Naudojant šį metodą maistas turi būti ruošiamas iš karto. Jei maistą atitirpinate mikrobangų krosnelėje, rekomenduojama jį paruošti iš karto.

Apie autorių

Firmus Medicus
Firmus Medicus

Firmus Medicus - asociacijos „Firmus Medicus“ ir jos narių nuomonę atstovaujantis projektas. Jo tikslas - supažindinti svetainės lankytojus su Lietuvos ir pasaulio sveikatos naujienomis, mokslinių tyrimų duomenimis, studijomis, apžvalgomis bei komentarais.

Susisiekite su Firmus Medicus
Apie Firmus Medicus

Pamėk Mus Facebook'e